Από τη στιγμή της γέννησης, κάθε είδους μικρόβια έχουν ήδη εγκατασταθεί στον εντερικό βλεννογόνο. Τα μικρόβια αυτά περιλαμβάνουν τα «επιβλαβή» και τα «χρήσιμα», τα οποία συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της χλωρίδας στην περιοχή.
Διάφοροι παράγοντες, όπως η διατροφή, το άγχος, η χρήση φαρμάκων κ.ά., μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία των βακτηρίων και να δημιουργήσουν πεπτικά και άλλα προβλήματα.
Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι μικροοργανισμοί του εντέρου που η δράση τους μοιάζει με αυτήν των χρήσιμων βακτηρίων.
Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τα προβιοτικά είναι «ζωντανοί μικροοργανισμοί, που όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, προσφέρουν οφέλη υγείας στον ξενιστή».
Τα προβιοτικά μπορούν να ληφθούν μέσω της κατανάλωσης τροφών, όπως το παραδοσιακό γιαούρτι, το κεφίρ, το λάχανο και τα αγγουράκια τουρσί καθώς και ορισμένα είδη τυριών (γραβιέρα, κασέρι, φέτα, γκούντα, κ.ά.) ή μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.
Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα προβιοτικά που βρίσκονται στα τρόφιμα και στα συμπληρώματα αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει τόσο το είδος του προβιοτικού όσο το στέλεχος και το γένος.
Γένος: To πρώτο όνομα ενός βακτηρίου(π.χ. Lactobacillus). Είναι γενικό και αναφέρεται σε μια ομοδοποίηση των μικροργανισμών με βάση την ομοιότητα των ιδιοτήτων τους.
Είδος: Είναι το δεύτερο όνομα στη σειρά του βακτηρίου (π.χ. rhamnosus). Πρόκειται για μια στενότερη ταξινόμηση που βασίζεται σε κοινά χαρακτηριστικά που τα διακρίνουν από άλλα είδη του ίδιου γένους.
Στέλεχος: Aκόμα πιο ειδική ταξινόμηση που κατανέμει μέλη του ίδιου είδους σε υποομάδες (π.χ. στέλεχος GG)
Τα επτά είδη προβιοτικών που χρησιμοποιούνται συχνότερα σε προϊόντα είναι τα εξής: Lactobacillus, Bifidobacterium, Saccharomyces, Streptococcus, Enterococcus, Escherichia και Bacillus. Τα προβιοτικά στελέχη είναι γενετικοί υποτύποι των ειδών και καθένα από αυτά έχει διαφορετική επίδραση στο σώμα.
Οι δράσεις των προβιοτικών φαίνεται ότι ασκούνται μέσω τροποποίησης της εντερικής μικροχλωρίδας ή της δραστηριότητάς της:
(α) παραγωγή αντιμικροβιακών ή μεταβολικών παραγόντων που αναστέλλουν την ανάπτυξη άλλων βακτηρίων στο έντερο (βλαβερών),
(β) ενίσχυση της ακεραιότητας του εντερικού φραγμού, με συνέπεια ελαττωμένη αλλόθεση μικροβίων,
(γ) τροποποίηση των μηχανισμών ανοσίας του γαστρεντερικού συστήματος, με συνέπεια διατήρηση ή τροποποίηση της ανοσιακής ανοχής προς τα μικρόβια του εντερικού αυλού.
Σύμφωνα με πολλές κλινικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί, τα οφέλη από τη χρήση προβιοτικών έχουν παρατηρηθεί τόσο στη πρόληψη διαταραχών του πεπτικού όσο και στη ενίσχυση στη θεραπεία, νοσημάτων όπως:
Μια ανασκόπηση 63 μελετών σε 8.014 συμμετέχοντες (κυρίως βρέφη και παιδιά) διαπίστωσε ότι τα προβιοτικά μείωσαν τη διάρκεια της διάρροιας κατά περίπου 25 ώρες. Παράλληλα, μείωσαν τον κίνδυνο να διαρκέσει η διάρροια 4 ή περισσότερες ημέρες κατά 59% και οδήγησαν σε περίπου μία λιγότερη κένωση τη δεύτερη ημέρα.
Επίσης, ανασκόπηση μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προβιοτικά - ιδιαίτερα το Lactobacillus rhamnosus GG και το είδος Saccharomyces boulardii - μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαρροϊκών διαταραχών που σχετίζονται με λήψη αντιβιοτικών.
Τέλος, μια ανασκόπηση 12 μελετών διαπίστωσε ότι η προληπτική θεραπεία με προβιοτικά συμπληρώματα μείωσε σημαντικά την εμφάνιση διάρροιας του ταξιδιώτη.
Σύμφωνα με έρευνα οι, ασθενείς με ΣΕΕ, παρουσιάζουν μείωση σε ποσότητες Lactobacillus και Bifidobacterium. Τα προβιοτικά προϊόντα που περιέχουν Lactobacillus και Bifidobacterium έχουν τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν τη μικροβιακή λειτουργικότητα που λείπει και κατά συνέπεια να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ.
Είναι το πιο πολυμελετημένο προβιοτικό στέλεχος παγκοσμίως με περισσότερες από 1300 δημοσιευμένες μελέτες από βρέφη ως και υπερήλικες, ακόμη και σε εγκύους, χωρίς να έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες.
Πολύ ισχυρή κλινική τεκμηρίωση στην αντιμετώπιση της διάρροιας συνολικά.
Το καλύτερα μελετημένο στέλεχος lactobacillus για την Διάρροια προερχόμενη από τη χρήση αντιβιοτικών.
Πολυάριθμες κλινικές μελέτες για το προβιοτικό στέλεχος Lactobacillus rhamnosus(LGG®) έδειξαν ότι:
Σύμφωνα με την ESPGHAN, για την πρόληψη εμφάνισης διάρροιας σχετιζόμενης με λήψη αντιβιοτικών σε παιδιά, προτείνεται η λήψη του στελέχους Lactobacillus rhamnosus GG. (Agamennone, V. et al.2018)
Η αφυδάτωση είναι από τα συχνότερα προβλήματα που προκύπτουν μετά την εμφάνιση της διάρροιας.
Για την αποκατάσταση της υδατικής ισορροπίας χρησιμοποιούνται διαλύματα αναπλήρωσης υγρών τα οποία λαμβάνονται από το στόμα. Τα διαλύματα αυτά διεγείρουν την εντερική απορρόφηση νατρίου με σκοπό την αύξηση απορρόφησης νερού.(Yates, J. 2005)
Η σειρά συμπληρωμάτων διατροφής almora PLUS® που φροντίζει για την άμεση ενυδάτωση του οργανισμού & την καλή υγεία του εντέρου διαθέτει το νέο almora PLUS® BABY DROPS και το νέο almora PLUS® PROBIO τα οποία εμπεριέχουν τα πιο μελετημένα προβιοτικά στελέχη για τη διαχείριση των γαστρεντερικών διαταραχών.