Ενυδάτωση στην άθληση

Ενυδάτωση στην άθληση

Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι κομβικής σημασίας για τα άτομα που αθλούνται ή επιδίδονται σε κάποιο σπορ. Ωστόσο, τα άτομα αυτά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αφυδάτωση, λόγω της αυξημένης εφίδρωσης και της ταχύτερης αναπνοής

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητικής Ιατρικής, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι χάνουν το 2 έως 6 % του σωματικού τους βάρους ενόσω ασκούνται, μέσω της εφίδρωσης.

Ο ιδρώτας περιέχει ηλεκτρολύτες, συμπεριλαμβανομένης σημαντικής ποσότητας νατρίου, καθώς και μικρότερες ποσότητες καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου

Η αφυδάτωση, ακόμη και όταν είναι ήπια, μπορεί να έχει επιπτώσεις στις σωματικές και νοητικές επιδόσεις, ειδικά σε θερμές και υγρές καιρικές συνθήκες ή σε συνθήκες παρατεταμένης άσκησης.

Απώλεια νερού που αντιστοιχεί στο μόλις 1-2% του σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη δύναμη, ταχύτητα και συγκέντρωση.

Οι επιπτώσεις της ελλιπούς ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης περιλαμβάνουν:

  • αύξηση του κινδύνου για θερμοπληξία,
  • αύξηση του καρδιακού παλμού και του αισθήματος προσπάθειας,
  • μείωση της ικανότητας ρύθμισης της θερμοκρασίας σώματος,
  • κράμπες,
  • κεφαλαλγίες
  • και ναυτία.

Κατά συνέπεια, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε απαιτητική άσκηση είναι απαραίτητη η άμεση αναπλήρωση υγρών και ηλεκτρολυτών στον οργανισμό. Αλλά και πριν από τις σωματικές δοκιμασίες, η πρόσληψη ηλεκτρολυτών μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ενέργεια και τις επιδόσεις.

Σωστή ενυδάτωση αθλητών

 

Σωστή ενυδάτωση αθλητών

Οι ακριβείς ποσότητες υγρών που απαιτούνται για τη σωστή ενυδάτωση των αθλητών ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το σωματικό βάρος καθώς και το περιβάλλον, τον τύπο και την ένταση της άσκησης.

Η ενυδάτωση του οργανισμού πρέπει να ξεκινάει τουλάχιστον 2 ώρες πριν από την άσκηση.

Κατά τη διάρκειά της, η πρόσληψη νερού πρέπει να γίνεται περίπου κάθε 20 λεπτά, ενώ για άσκηση υψηλής έντασης και παρατεταμένης διάρκειας, οι χυμοί φρούτων και τα αθλητικά ποτά μπορούν να βοηθήσουν.

Σημαντική είναι η πρόσληψη υγρών και μετά την άσκηση. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Αθλητικών Εκπαιδευτών των ΗΠΑ, θα πρέπει να ισούται έως με το 150% της απώλειας βάρους

Ενυδάτωση των μικρών αθλητών

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, το νερό πρέπει να αποτελεί την κύρια πηγή ενυδάτωσης για τα παιδιά και τους εφήβους.

Η καθημερινή κατανάλωση αθλητικών ποτών που περιέχουν ζάχαρη θα πρέπει να αποφεύγεται ή να περιορίζεται, διότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπερβαρότητας και παχυσαρκίας καθώς και διάβρωση των δοντιών τους.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις έντονης και παρατεταμένης φυσικής δραστηριότητας υπάρχει ανάγκη ταχείας αναπλήρωσης υδατανθράκων και / ή ηλεκτρολυτών σε συνδυασμό με το νερό.

To almora PLUS®, o Νο 1 σε προτίμηση ηλεκτρολύτης, διαθέτει μια σειρά εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής που ενισχύουν την αναπλήρωση των χαμένων ηλεκτρολυτών του σώματος.

To almora PLUS® SPORT είναι συμπλήρωμα διατροφής σε αναβράζουσα μορφή, με συνδυασμό Ηλεκτρολυτών (Na, K, Cl), Ασβεστίου (Ca), Μαγνησίου (Mg) και του φυτικού εκχυλίσματος Citrus sinensis.

Μοναδικό προϊόν, με κλινικά αποδεδειγμένη δράση που ενισχύει την απόδοση κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης & ταυτόχρονα ενυδατώνει τον οργανισμό των αθλούμενων και των αθλητών.

Ιδανικό για την ενυδάτωση των μικρών αθλητών είναι το almora PLUS® Sachet. Με συνδυασμό ηλεκτρολυτών (Na, K, Cl) και γλυκόζης, ενυδατώνει τον οργανισμό και αναπληρώνει τους ηλεκτρολύτες που έχει χάσει το παιδί. Με υπέροχη γεύση φράουλα είναι κατάλληλο για βρέφη, παιδιά και ενήλικες.

almora PLUS®