Ηλεκτρολύτες
Τι είναι οι

Ηλεκτρολύτες

Οι ηλεκτρολύτες είναι στοιχεία που βρίσκονται στα υγρά και τους ιστούς του σώματος και φέρουν ηλεκτρικό φορτίο. Η διατήρηση της ισορροπίας τους στον οργανισμό είναι ζωτικής σημασίας, καθώς είναι αυτά τα στοιχεία που ρυθμίζουν τα επίπεδα των υγρών στο σώμα.

Στους ηλεκτρολύτες συγκαταλέγονται το νάτριο (Na), το ασβέστιο (Ca), το κάλιο (K), το χλωρίδιο (CI-), o φώσφορος (P) και το μαγνήσιο (Mg) και η πρόσληψή τους επιτυγχάνεται μέσα από τα τρόφιμα και τα υγρά που καταναλώνονται.

Οι κυριότεροι ηλεκτρολύτες

 

Οι κυριότεροι ηλεκτρολύτες

Νάτριο: Το κυριότερο κατιόν του εξωκυττάριου υγρού. Το νάτριο ρυθμίζει την συνολική ποσότητα ύδατος στον οργανισμό, ενώ η μετακίνηση του νατρίου εντός και εκτός των κυττάρων, παίζει κρίσιμο ρόλο σε πολλές σωματικές λειτουργίες

  • Όταν είναι συνδεδεμένο με το χλώριο, η ουσία που προκύπτει είναι το επιτραπέζιο αλάτι.

Kάλιο: Tο κύριο ενδοκυτταρικό κατιόν. Είναι απαραίτητο συστατικό σε πολλές ενζυμικές αντιδράσεις των κυττάρων, στη διατήρηση των επιπέδων των ηλεκτρολυτών στο αίμα και γενικότερα της οξεοβασικής ισορροπίας.

  • Καλές πηγές καλίου είναι τα φρούτα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το κρέας.

Χλώριο: Το κυριότερο ανιόν(αρνητικά φορτισμένο ιόν), που βρίσκεται στο εξωκυττάριο υγρό και στο αίμα. Είναι το ανιόν ορισμένων ενώσεων, όπως το χλωριούχο νάτριο (το κοινό αλάτι), όταν αυτό διαλυθεί στο νερό. Το θαλασσινό νερό, έχει σχεδόν την ίδια συγκέντρωση ιόντων χλωρίου, με αυτήν των υγρών του ανθρωπίνου σώματος. To χλώριο παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της φυσιολογικής ισορροπίας των υγρών του οργανισμού.

Οι ηλεκτρολύτες είναι πολύ σημαντικοί καθώς:

  • Βοηθούν στην εξισορρόπηση του PH στον οργανισμό.
  • Στην μετακίνηση των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα.
  • Στη σωστή λειτουργία των νεύρων, των μυών (μεταξύ των οποίων και η καρδιά) και του εγκεφάλου.
  • Στη σωστή διέλευση της ενέργειας μέσα από τα κύτταρα.

Επιπλέον, πριν από τις σωματικές δοκιμασίες, η πρόσληψη ηλεκτρολυτών μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ενέργεια και τις επιδόσεις.

Tι συμβαίνει όταν η ισορροπία των ηλεκτρολυτών διαταράσσεται;

Ο οργανισμός μας προκειμένου να λειτουργεί σωστά θα πρέπει, οι ποσότητες νερού που αποβάλλονται να αντικαθίστανται. Αν για κάποιο λόγο η ισορροπία αυτή ανατραπεί, τότε διαταράσσεται και η ισορροπία των ηλεκτρολυτών, εμποδίζοντας τη σωστή λειτουργία του. Η κατάσταση αυτή ενέχει δυνητικά σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Τα κύρια συμπτώματα της διαταραχής των ηλεκτρολυτών είναι η κόπωση, οι μυϊκές κράμπες, η αδυναμία, ο γρήγορος και ακανόνιστος καρδιακός παλμός και η σύγχυση.

Που μπορούμε να βρούμε τους ηλεκτρολύτες;

Οι ηλεκτρολύτες σε φυσιολογικές συνθήκες λαμβάνονται συνήθως από χυμούς φρούτων, το γάλα, τους ξηρούς καρπούς και πολλά φρούτα και λαχανικά (ολόκληρα ή σε μορφή χυμού).

Πολλές φορές όμως είναι άμεση η ανάγκη αναπλήρωσής τους. To almora PLUS®, ο Νο 1 Ηλεκτρολύτης σε πωλήσεις στην Ελλάδα, διαθέτει μια σειρά εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής που ενισχύουν την αναπλήρωση των χαμένων ηλεκτρολυτών του σώματος. Τα προϊόντα almora PLUS® μπορούν να χορηγηθούν σε όλες τις περιπτώσεις που χρειάζεται αποκατάσταση ή/και συντήρηση υγρών και ηλεκτρολυτών, λόγω αφυδάτωσης.

Η σειρά περιλαμβάνει:

  • Το almora PLUS® Sachet για Ενυδάτωση και Αναπλήρωση των Ηλεκτρολυτών σε παιδιά και ενήλικες.
  • Το almora PLUS® HYDRO, σε αναβράζουσα μορφή, για Ενυδάτωση και Ενίσχυση του Οργανισμού.
  • To almora PLUS® SPORT σε αναβράζουσα μορφή, για Ενυδάτωση και ενισχυμένη απόδοση κατά την άσκηση.
almora PLUS®