Βρεφικοί κολικοί

Βρεφικοί κολικοί

Tο έντονο κλάμα μεγάλης διάρκειας μπορεί να είναι χαρακτηριστικό των βρεφικών κολικών. Οι κολικοί συνήθως ξεκινούν μεταξύ της 3ης και της 6ης εβδομάδας ζωής και υποχωρούν όταν το μωρό φτάσει στην ηλικία των 3-4 μηνών. Είναι μια συνηθισμένη αιτία ανησυχίας στα βρέφη αφού παγκοσμίως το 40% εμφανίζει βρεφικούς κολικούς.

Έχει παρατηρηθεί ότι τα βρέφη τους πρώτους 2-3 μήνες της ζωής τους κλαίνε περισσότερο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ηλικία. Τα αίτια των βρεφικών κολικών δεν είναι γνωστά, γι’αυτό και η διάγνωσή τους από τον γιατρό στηρίζεται σε ενδείξεις.

Βρεφικοί κολικοί και ο κανόνας του 3

 

Βρεφικοί κολικοί και ο κανόνας του 3

Σύμφωνα με τον «κανόνα του 3» ένα βρέφος ενδέχεται να έχει βρεφικούς κολικούς όταν κλαίει και εμφανίζει έντονη δυσφορία για

  • 3 ή περισσότερες ώρες ημερησίως
  • 3 ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα
  • 3 ή περισσότερες εβδομάδες.

Αυτό ισχύει για υγιή βρέφη ηλικίας μικρότερης των 3 μηνών, χωρίς προβλήματα σίτισης και εφόσον η ανησυχία δεν οφείλεται σε άλλες φυσικές ανάγκες του βρέφους όπως πείνα, δίψα ή αίσθημα δυσφορίας από την πάνα ή κάτι άλλο.

Άλλα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του βρέφους που μπορεί να σχετίζονται με κολικούς είναι:

  • ασυνήθιστο έντονο κλάμα
  • σφιγμένες γροθιές
  • μαζεμένα πόδια
  • κόκκινο πρόσωπο

Η σημασία των προβιοτικών στους βρεφικούς κολικούς

Από τη στιγμή της γέννησης, κάθε είδους μικρόβια έχουν ήδη εγκατασταθεί στον εντερικό βλεννογόνο. Ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες και μέχρι τα 3 έτη ενός μωρού, ο οργανισμός είναι σχετικά ευάλωτος και η συμβιωτική σχέση «καλών» και «κακών» βακτηρίων βρίσκεται σε λεπτή ισορροπία.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες, τα οποία φυσιολογικά αποικίζουν το έντερο. Ονομάζονται ‘’καλοί’’ μικροοργανισμοί επειδή όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, βελτιώνουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου και ωφελούν το πεπτικό σύστημα. Βοηθούν στην αφομοίωση των συστατικών της τροφής, στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών αλλά και στην καλή λειτουργία του εντέρου των βρεφών και των παιδιών.

Πρόσφατες κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η χρήση του προβιοτικού στελέχους Bifdobacterium animalis subsp. lactis (BB-12®) και του L. rhamnosus (LGG®) σε σταγόνες, βοηθά στη μείωση της συχνότητας & της έντασης των βρεφικών κολικών.

Η συχνή συμπλήρωση με προβιοτικά σε βρέφη και παιδιά μπορεί να βοηθήσει: στη διατήρηση της ισορροπίας της φυσιολογικής χλωρίδας και να αποτρέψει την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων σε καταστάσεις όπως είναι οι βρεφικοί κολικοί, η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, το φούσκωμα και η δυσπεψία.

Η σειρά συμπληρωμάτων διατροφής almora PLUS® που φροντίζει για την άμεση ενυδάτωση του οργανισμού & την καλή υγεία του εντέρου διαθέτει το νέο almora PLUS® BABY DROPS που περιέχει τα 2 πιο μελετημένα προβιοτικά στελέχη και συμβάλλει στην ανακούφιση των βρεφικών κολικών, των γαστρεντερικών διαταραχών και την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος βρεφών & παιδιών.

almora PLUS®