Αφυδάτωση
Τι είναι η

Αφυδάτωση

Όταν ο οργανισμός προσλαμβάνει λιγότερα υγρά από αυτά που χρειάζεται ή αποβάλλει περισσότερα από αυτά που έχει προσλάβει, τότε προκαλείται αφυδάτωση μια κατάσταση κατά την οποία δεν υπάρχει στο σώμα η ποσότητα νερού που απαιτείται προκειμένου να εκτελέσει τις φυσιολογικές λειτουργίες του. Στην περίπτωση αυτή διαταράσσεται και η ισορροπία των ηλεκτρολυτών, οδηγώντας σε διαταραχή της λειτουργίας του οργανισμού.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αφυδάτωσης στους ενήλικες, στα παιδιά και τα βρέφη;

Η ήπια αφυδάτωση μπορεί επίσης να επηρεάσει τη νοητική απόδοση με αρνητικές συνέπειες στη συγκέντρωση, στην εγρήγορση και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Επιπλέον, σε σοβαρές περιπτώσεις η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως προβλήματα στους νεφρούς, επιληπτικές κρίσεις κ.ά.

Ποιες είναι οι αιτίες της αφυδάτωσης;

 

Ποιες είναι οι αιτίες της αφυδάτωσης

Οι αιτίες της αφυδάτωσης είναι πολλαπλές:

Διάρροια/ έμετος: Η έντονη διάρροια που εμφανίζεται αιφνιδίως μπορεί να προκαλέσει μεγάλη απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση που συνοδεύεται από εμετό, η απώλεια είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Πυρετός: Όσο υψηλότερος είναι ο πυρετός, τόσο πιο σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει. Το πρόβλημα επιδεινώνεται εάν συνοδεύεται από διάρροια και έμετο.

Υπερβολική εφίδρωση: Η εφίδρωση συνεπάγεται απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών από το σώμα. Σε συνθήκες έντονης σωματικής δραστηριότητα ς και υψηλών θερμοκρασιών η εφίδρωση είναι εντονότερη, άρα και η απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών μεγαλύτερη.

Αυξημένη ούρηση: Μπορεί να οφείλεται σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις, ορισμένα φάρμακα καθώς και στην αυξημένη κατανάλωση συγκεκριμένων ροφημάτων (καφές, αλκοόλ).

Ταξίδια: Τα ταξίδια με αεροπλάνο, το jet lag και οι προορισμοί με μεγάλο υψόμετρο μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν αφυδάτωση στον οργανισμό.

Αντιμετώπιση της αφυδάτωσης

Η μόνη αποτελεσματική πρόληψη και θεραπεία της αφυδάτωσης είναι η αντικατάσταση των υγρών και των ηλεκτρολυτών που χάνονται.

Το νερό, συχνά δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης, καθώς δεν περιέχει όλους τους ηλεκτρολύτες που χρειάζεται ο οργανισμός. Παράλληλα, καταστάσεις όπως η διάρροια και ο εμετός δεν επιτρέπουν την κατανάλωση ορισμένων τροφών που περιέχουν ηλεκτρολύτες (π.χ. φρούτα και λαχανικά).

Ο συνδυασμός νερού με μια ισορροπημένη αναλογία ηλεκτρολυτών συμβάλλει στην ταχύτερη απορρόφηση των υγρών και διατήρησή τους στο σώμα αλλά και στην γρηγορότερη αναπλήρωση των χαμένων ηλεκτρολυτών.

To almora PLUS®, ο Νο 1 σε προτίμηση ηλεκτρολύτης, διαθέτει μια σειρά εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής που ενισχύουν την αναπλήρωση των χαμένων ηλεκτρολυτών του σώματος.

Τα προϊόντα almora PLUS® μπορούν να χορηγηθούν σε όλες τις περιπτώσεις που χρειάζεται αποκατάσταση ή/και συντήρηση υγρών και ηλεκτρολυτών, λόγω αφυδάτωσης.

Η σειρά περιλαμβάνει:

  • Το almora PLUS® Sachet για Ενυδάτωση και Αναπλήρωση των Ηλεκτρολυτών σε παιδιά και ενήλικες.
  • Το almora PLUS® HYDRO, σε αναβράζουσα μορφή, για Ενυδάτωση και Ενίσχυση του Οργανισμού.
  • To almora PLUS® SPORT σε αναβράζουσα μορφή, για Ενυδάτωση και ενισχυμένη απόδοση κατά την άσκηση.
almora PLUS®