Ενυδάτωση στη διάρροια

Ενυδάτωση στη διάρροια

Τι είναι η διάρροια

 

Τι είναι η διάρροια

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η «διάρροια» είναι η κατάσταση κατά την οποία υπάρχουν τρεις ή περισσότερες κενώσεις, με χαλαρά ή υδαρή κόπρανα σε περίοδο 24 ωρών.

Η διάρροια συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες (οξεία), αλλά σε περίπτωση που διαρκεί για εβδομάδες ή περισσότερο (χρόνια), ενδέχεται να υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα του γαστρεντερικού.

Τα σημεία και τα συμπτώματά της μπορεί να περιλαμβάνουν χαλαρά ή υδαρή κόπρανα, κράμπες και πόνο στην κοιλιά, πυρετό, αίμα ή/και βλέννη στα κόπρανα, φούσκωμα, ναυτία, επείγουσα ανάγκη για κένωση.

Η οξεία διάρροια μπορεί να οφείλεται σε παθογόνους μικροοργανισμούς (ιούς, βακτήρια και παράσιτα), φάρμακα (κυρίως αντιβιοτικά), δυσανεξία στη λακτόζη, υποκατάστατα ζάχαρης κ.ά.. Η χρόνια διάρροια ενδέχεται να αποτελεί σύμπτωμα υποκείμενων διαταραχών του γαστρεντερικού, όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, η κοιλιοκάκη, η μικροσκοπική κολίτιδα και το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ).

Η διάρροια μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια απώλεια υγρών και να οδηγήσει σε αφυδάτωση, μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν διαθέτει το νερό που χρειάζεται προκειμένου να εκτελέσει τις φυσιολογικές λειτουργίες του.

Η αφυδάτωση συνεπάγεται και διαταραχή των ηλεκτρολυτών, στοιχείων που υπάρχουν στον οργανισμό και ρυθμίζουν τα επίπεδα των υγρών στο σώμα.

Οι καταστάσεις αυτές, εάν δεν αντιμετωπιστούν, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Αντιμετώπιση: Ηλεκτρολύτες

Η αντιμετώπιση της διάρροιας απαιτεί συνήθως την αναπλήρωση των χαμένων υγρών και ηλεκτρολυτών. Ωστόσο, το νερό δεν περιέχει όλους τους ηλεκτρολύτες που χρειάζεται ο οργανισμός. Παράλληλα, η διάρροια δεν επιτρέπει την κατανάλωση ορισμένων τροφών που περιέχουν ηλεκτρολύτες (π.χ. φρούτα και λαχανικά).

Ο συνδυασμός νερού με μια ισορροπημένη αναλογία ηλεκτρολυτών συμβάλλει στην ταχύτερη απορρόφηση των υγρών και διατήρησή τους στο σώμα αλλά και στην γρηγορότερη αναπλήρωση των χαμένων ηλεκτρολυτών.

Ιδιαίτερα ευάλωτα στην αφυδάτωση είναι τα βρέφη και τα παιδιά. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τη χρήση ενός διαλύματος επανυδάτωσης από το στόμα κατά τα πρώτα σημάδια της ασθένειας για την πρόληψή της.

To almora PLUS®, o Νο1 σε προτίμηση ηλεκτρολύτης, διαθέτει μια σειρά εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής που ενισχύουν την αναπλήρωση των χαμένων ηλεκτρολυτών του σώματος.

Ιδανικό για περιπτώσεις γαστρεντερικών διαταραχών είναι το almora PLUS® Sachet . Με συνδυασμό ηλεκτρολυτών (Na, K, Cl) και γλυκόζης, ενυδατώνει τον οργανισμό και αναπληρώνει τους ηλεκτρολύτες που έχει χάσει. Είναι κατάλληλο για βρέφη από 2 μηνών, παιδιά και ενήλικες.

Για τη συνολική διαχείριση της διάρροιας: Ηλεκτρολύτες και προβιοτικά

Σε περιπτώσεις που η διάρροια οφείλεται σε παθογόνο μικροοργανισμό ενδέχεται να χρειαστεί η λήψη αντιβιοτικών. Όταν η αιτία είναι κάποιο υποκείμενο νόσημα, η θεραπεία της διάρροιας συνίσταται στην αντιμετώπιση της αιτίας της.

Επιστημονικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι η λήψη προβιοτικών μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της διάρροιας συγκεκριμένης αιτιολογίας (μολυσματικοί παράγοντες, αντιβιοτικά) και να βελτιώσει τα συμπτώματα σε παιδιά και ενήλικες.

Επίσης, μια ανασκόπηση 11 μελετών διαπίστωσε ότι η προληπτική θεραπεία με προβιοτικά συμπληρώματα μείωσε σημαντικά την εμφάνιση διάρροιας του ταξιδιώτη.

Για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σε περιστατικά διάρροιας το almora PLUS® PROBIO είναι η ιδανική λύση που συνδυάζει ηλεκτρολύτες με προβιοτικά και έχει 3πλή δράση: 1) μειώνει τη διάρκεια της διάρροιας, 2) ενυδατώνει τον οργανισμό και 3) επαναφέρει την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας.

almora PLUS®