Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον ψευδάργυρο, το φύλακα του ανοσοποιητικού

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον ψευδάργυρο, το φύλακα του ανοσοποιητικού

Σημασία Ψευδαργύρου

 • Ο Ψευδάργυρος είναι ένα θρεπτικό συστατικό που ανήκει στα βασικότερα ιχνοστοιχεία για όλους τους οργανισμούς. 
 • Για τον άνθρωπο, η σωματική ανάπτυξη εξαρτάται αυστηρά από τον Ψευδάργυρο. 
 • Ένα από τα συστήματα του οργανισμού που επηρεάζονται ιδιαίτερα από τον Ψευδάργυρο είναι το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ψευδάργυρος και ανοσοποιητικό σύστημα

Η ομοιόσταση των μικροθρεπτικών συστατικών, δηλαδή η διατήρησή τους σε φυσιολογικά επίπεδα στον οργανισμό, αποτελεί βασικό παράγοντα για την υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Κλινικές μελέτες αποδεικνύουν ότι ο Ψευδάργυρος είναι ένα από τα 3 σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τη λειτουργία της ανοσοαπόκρισης:

 • στη διατήρηση,
 • την ανάπτυξη,
 • και την ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού κατά τη διάρκεια των ανοσολογικών αντιδράσεων.

Επιπλέον, ο Ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στο ακεραιότητα των προστατευτικών φραγμών όπως το δέρμα, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την άμυνα του οργανισμού και την πρόληψη της εισόδου διάφορων παθογόνων. 

Αλληλεπίδραση Ψευδαργύρου και ανοσοποιητικού συστήματος

Υπάρχουν 4 διαφορετικοί τρόποι μέσω των οποίων ο Ψευδάργυρος αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό σύστημα:  

 1. Ο Ψευδάργυρος είναι σημαντικός για περισσότερα από 300 ένζυμα τα οποία επηρεάζουν διάφορες λειτουργίες οργάνων με δευτερεύουσα επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. 
 2. Ο Ψευδάργυρος έχει άμεσες επιπτώσεις στην παραγωγή, την ωρίμανση και τη λειτουργία των λευκοκυττάρων, των κυττάρων του αίματος που είναι επιφορτισμένα με το ρόλο της άμυνας του οργανισμού ενάντια στις λοιμώξεις.
 3. Ο Ψευδάργυρος, βάσει πειραματικών συστημάτων, επηρεάζει τη λειτουργία των μηχανισμών που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
 4. Η διαιτητική απορρόφηση του Ψευδαργύρου εξαρτάται από τα σύνθεση της διατροφής, την ηλικία, και την παρουσία ή όχι άλλων παθήσεων. 

almora cistusΚατά τη διάρκεια μιας μόλυνσης, ένας οργανισμός μπορεί να κινητοποιήσει τα αποθέματα Ψευδαργύρου του για λειτουργίες προτεραιότητας, όπως αυτές που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, οδηγώντας σε μείωση των επιπέδων ψευδαργύρου και, πιθανώς σε έλλειψη ψευδαργύρου για άλλες λιγότερο απαραίτητες λειτουργίες, όπως τη διατήρηση της οσμής και της γεύσης για τις οποίες είναι απαραίτητος.

Έλλειψη Ψευδαργύρου

almora cistusΗ έλλειψη ψευδαργύρου επηρεάζει περίπου το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού και θεωρείται πρόβλημα τόσο των ανεπτυγμένων όσο και των αναπτυσσόμενων χωρών.

 Βασικά αποτελέσματα της έλλειψης ψευδαργύρου είναι οι ανοσολογικές δυσλειτουργίες όπως η μειωμένη αποτελεσματικότητα της ανοσοαπόκρισης έναντι λοιμώξεων όπως βακτηριακών. 

 Σε όλο τον κόσμο, περίπου το 16% των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος συμβαίνουν λόγω έλλειψης ψευδαργύρου.

 Επιπλέον, η έλλειψη ψευδαργύρου παίζει ρόλο στη φλεγμονή, αυξάνοντας τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις, προκαλώντας βλάβη στους ιστούς. 

Συνιστώμενη πρόσληψη Ψευδαργύρου

almora cistusΚάθε ενήλικας περιέχει 2-3 g ψευδαργύρου στο σώμα, εκ των οποίων περίπου 0,1% αναπληρώνεται καθημερινά. 

Ο Ψευδάργυρος στη διατροφή βρίσκεται σε τρόφιμα όπως δημητριακά και όσπρια, και το κόκκινο κρέας.

Οι νέες τεχνολογίες παρασκευής, συντήρησης και επεξεργασίας τροφίμων ενδέχεται να απαιτούν εκ νέου αξιολόγηση για τις ποσότητες βιοδιαθέσιμου ψευδαργύρου στα τρόφιμα.

Επιπλέον, οι ιογενείς λοιμώξεις αυξάνουν την ανάγκη για αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά όπως είναι βιταμίνες, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος.

Η έλλειψη Ψευδαργύρου ακόμη και σε οριακό επίπεδο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δράση του στο ανοσοποιητικό σύστημα. 

Η  συμπλήρωση με μικροθρεπτικά συστατικά τα οποία έχουν αναγνωρισμένο ρόλο στην ανοσολογική λειτουργία μπορεί να βελτιστοποιήσει τη διαμόρφωσή της ανοσολογικής απάντησης του σώματος, μειώνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων. 

Η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ) Ψευδαργύρου για υγιείς ενήλικες είναι 10mg.

Αποτελεσματικότητα της συμπλήρωσης Ψευδαργύρου σε ιογενείς λοιμώξεις

cistusΣημαντική λειτουργία του ψευδαργύρου είναι η άμεση αντιϊκή του δραστηριότητα, η οποία τον καθιστά απαραίτητο για την ανοσοαπόκριση στις ιογενείς λοιμώξεις. 

Η χορήγηση Ψευδάργυρου, σε κατάλληλες δόσεις έχει τη δυνατότητα ενδεχομένως να ενισχύσει τη φυσιολογική λειτουργία είτε να αποκαταστήσει τη μειωμένη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Επίσης, βάσει μελετών, η συμπλήρωση με Ψευδάργυρο μπορεί να δράσει με συνεργικό τρόπο όταν συγχορηγείται με τυπική αντιϊκή θεραπεία.

almora PLUS CISTUS COMPLEX

Το almora PLUS® CISTUS COMPLEX είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής με ειδικά μελετημένη σύνθεση για την ενίσχυση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχει τον καινοτόμο συνδυασμό 4 συστατικών, του εκχυλίσματος Cistus creticus (Λαδανιά),του Βασιλικού πολτού, του Ψευδαργύρου στην υψηλά βιοδιαθέσιμη μορφή του και του Σεληνίου,  με 4 δράσεις: 

almora cistus

 1. Αντιοξειδωτικές,
 2. Αντιϊκές,
 3. Αντιμικροβιακές,
 4. Διατήρηση φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού.  

Οι εποχικές λοιμώξεις όπως το κοινό κρυολόγημα, συγκαταλέγονται στις πιο συχνές νόσους παγκοσμίως. O μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστούν οι εποχικές λοιμώξεις είναι μέσω της διατήρησης ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. 
almora PLUS CISTUS COMPLEX! Ισχυρό ανοσοποιητικό εκ φύσεως. 

Μάθετε περισσότερα για το almora CISTUS COMPLEX

Aναφορές

 1. Lothar Rink and Philip Gabriel: Zinc and the immune system. Institute of Immunology and Transfusion Medicine, University of Lübeck School of Medicine, Proceedings of the Nutrition Society (2000), 59, 541–552
 2. Gammoh NZ, Rink L. Zinc in Infection and Inflammation. Nutrients. 2017 Jun 17;9(6):624
 3. Maret W, Sandstead HH. Zinc requirements and the risks and benefits of zinc supplementation. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology : Organ of the Society for Minerals and Trace Elements (GMS). 2006 ;20(1):3-18
 4. Berger A. What does zinc do?. BMJ. 2002;325(7372):1062
 5. Name JJ, Souza ACR, Vasconcelos AR, Prado PS, Pereira CPM. Zinc, Vitamin D and Vitamin C: Perspectives for COVID-19 With a Focus on Physical Tissue Barrier Integrity. Front Nutr. 2020;7:606398. Published 2020 Dec 7. 
 6. Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 25;9(12):1286
 7. Kumar A, Kubota Y, Chernov M, Kasuya H. Potential role of zinc supplementation in prophylaxis and treatment of COVID-19. Med Hypotheses. 2020 Nov;144:109848

ALM/EAM/ 02-2021/19

almora PLUS®