Γαστρεντερικές διαταραχές των παιδιών

Γαστρεντερικές διαταραχές των παιδιών

Η εμφάνιση γαστρεντερικών διαταραχών οι οποίες περιλαμβάνουν διάρροια, δυσκοιλιότητα,  δυσπεψία και μετεωρισμό που εκδηλώνονται σε βρέφη και παιδιά κυμαίνεται από 27,1% έως και 38% παγκοσμίως.

Η εικόνα των πεπτικών διαταραχών στα παιδιά

 

Η εικόνα των πεπτικών διαταραχών στα παιδιά

Διάρροια: Υδαρείς κενώσεις, περισσότερες από 4 την ημέρα.

Δυσκοιλιότητα: Επώδυνες και σκληρές κενώσεις για τουλάχιστον 2 εβδομάδες ή σκληρά κόπρανα για δύο ή λιγότερες φορές/εβδομάδα και δεν υπάρχει διάγνωση ενδοκρινικής ή μεταβολικής νόσου.

Δυσπεψία: Συνοδεύεται από κακή πέψη των τροφών και κοιλιακό άλγος.

Μετεωρισμός: Φούσκωμα, κοιλιακή διάταση, ρέψιμο και κοιλιακό άλγος

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες μπορεί να σχετίζονται με τη διατροφή, με κάποιο ιό στον οργανισμό ή με τη λήψη φαρμάκων (όπως τα αντιβιοτικά).

Εκδήλωση διάρροιας

Η υπερβολική πρόσληψη τροφής και η υπερβολική κατανάλωση χυμού φρούτων και υδατανθράκων έχουν ενοχοποιηθεί για περιστατικά λειτουργικής διάρροιας σε βρέφη και νήπια. Επίσης, στις πιο συχνές αιτίες της οξείας διάρροιας ανήκουν γαστρεντερικές λοιμώξεις, ιογενείς και βακτηριακές, ενώ σπάνια μπορεί να οφείλονται σε κάποιο παράσιτο. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως η θεραπεία με όλα σχεδόν τα αντιβιοτικά είναι συσχετισμένη με την πρόκληση διάρροιας σε παιδιά.

Εμφάνιση δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα στα παιδιά είναι μια γαστρεντερική διαταραχή που καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλοί γονείς. Η εμφάνισή της οφείλεται και αυτή συνήθως σε διατροφικούς παράγοντες (όταν το παιδί δεν καταναλώνει αρκετές φυτικές ίνες ή υγρά) και στην αποφυγή αφόδευσης λόγω φόβου του παιδιού για πόνο. Η δυσκοιλιότητα χαρακτηρίζεται συνήθως από έλλειψη περιοδικότητας, δυσκολία ή και πόνο κατά τη διάρκεια της αφόδευσης των παιδιών. Τα βρέφη μπορεί να παρουσιάσουν κλινικά σημεία, όπως κοιλιακή διάταση, κόκκινο χρώμα στο πρόσωπο και κλάμα. Τα μικρά παιδιά μπορεί να εμφανίσουν επώδυνα και σκληρά κόπρανα που οδηγούν σε περαιτέρω επιδείνωση του συμπτώματος καθώς ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος.

Αξίζει να γνωρίζετε ότι τα πιο συχνά περιστατικά δυσκοιλιότητας εμφανίζονται σε παιδάκια ηλικίας μεταξύ 2 και 4 ετών, όταν ξεκινά η εκπαίδευση στην τουαλέτα. H εκπαίδευση τουαλέτας προκαλεί συχνά άγχος ή πίεση στο παιδί με συνέπεια να κατακρατεί τα ούρα ή και τα κόπρανα. Δώστε χρόνο στο παιδί σας να προσαρμοστεί στη διαδικασία ώστε να αποφύγετε πιθανή δυσκοιλιότητα ή άλλα προβλήματα.

Στη δυσπεψία και τον μετεωρισμό,

Η διατροφή κάνει τη διαφορά. Η τροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στην πρόκληση δυσπεψίας όπου τα βρέφη όπως και τα νήπια εμφανίζουν ευερεθιστότητα και πόνο στην περιοχή της κοιλιάς. Επιπλέον, μια από τις πιο κοινές αιτίες του μετεωρισμού είναι η ακατάλληλη κατανάλωση τροφής η οποία συμπεριλαμβάνει επαναλαμβανόμενη κατάποση αέρα. Το πρωταρχικό χαρακτηριστικό του μετεωρισμού είναι η συσσώρευση αερίου στο γαστρεντερικό σωλήνα που προκαλεί αίσθηση φουσκώματος και κοιλιακής διάτασης που ενοχλούν το παιδί δημιουργώντας του εκνευρισμό και περιορίζοντάς του τη διάθεση για παιχνίδι.

Το εντερικό μικροβίωμα στα παιδιά

Το εντερικό μας μικροβίωμα είναι το σύνολο των μικροοργανισμών που κατοικούν στο γαστρεντερικό μας σύστημα και αποτελείται από τρισεκατομμύρια προκαρυωτικούς οργανισμούς διαφορετικών ειδών, οι οποίοι έχουν τόσο ευεργετική όσο και δυνητικά παθογόνο δράση. Tα πρώτα 3 χρόνια της ζωής ενός παιδιού αντιπροσωπεύουν την πιο κρίσιμη περίοδο για την ανάπτυξη του μικροβιώματός του και μελέτες υποδεικνύουν σαφή διατροφική επίδραση στη σύνθεσή του. Η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, ο μετεωρισμός, η δυσπεψία και οι βρεφικοί κολικοί διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου.

Σε τέτοιες καταστάσεις η καθημερινή συμπλήρωση με προβιοτικά σε βρέφη και παιδιά μπορεί να βοηθήσει:

  • στη διατήρηση της ισορροπίας της φυσιολογικής χλωρίδας και να αποτρέψει την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων
  • σε καταστάσεις όπως είναι οι βρεφικοί κολικοί, η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, το φούσκωμα και η δυσπεψία.

Τα προβιοτικά είναι ζώντες μικροοργανισμοί οι οποίοι όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες, φαίνεται να έχουν ευεργετική δράση για την υγεία μας.

Μεταξύ των πιο γνωστών προβιοτικών είναι οι λακτοβάκιλλοι (Lactobacillus sp) και τα μπιφιδοβακτήρια (bifidobacterium sp) τα οποία αποτελούν μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του γαστρεντερικού συστήματος.

Τα 2 πιο μελετημένα προβιοτικά στελέχη παγκοσμίως στην αντιμετώπιση των εντερικών διαταραχών για βρέφη και παιδιά θεωρούνται το Bifidobacterium animalis subsp. lactis (BB-12®) και το Lactobacillus rhamnosus (LGG®).

Κλινικές μελέτες έδειξαν πολλαπλά οφέλη στη διαχείριση των γαστρεντερικών διαταραχών σε βρέφη και παιδιά

  • Μειώνουν τη συχνότητα & διάρκεια επεισοδίων διάρροιας λόγω γαστρεντερίτιδας.
  • Μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης διάρροιας μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.
  • Βελτιώνουν την ποιότητα των κενώσεων (πιο μαλακές κενώσεις).
  • Βοηθούν στην καλύτερη σύνθεση της χλωρίδας του παχέος εντέρου, μειώνοντας την παραγωγή αερίων που έχουν σαν αποτέλεσμα το φούσκωμα.

Η διατήρηση της καλής υγείας του εντέρου είναι πολύ σημαντική και ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία.

Η σειρά συμπληρωμάτων διατροφής almora PLUS® που φροντίζει για την άμεση ενυδάτωση του οργανισμού & την καλή υγεία του εντέρου διαθέτει το νέο almora PLUS® BABY DROPS που περιέχει τα 2 πιο μελετημένα προβιοτικά στελέχη και συμβάλλει στην ανακούφιση των βρεφικών κολικών, των γαστρεντερικών διαταραχών και την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος βρεφών & παιδιών.

Φροντίζοντας για την καλή λειτουργία του εντέρου ενός παιδιού εξασφαλίζουμε μια «ήρεμη κοιλίτσα» χωρίς πόνο και ανησυχία.

Εδώ μπορείς να βρεις χρήσιμα Tips διαχείρισης παιδικών γαστρεντερικών διαταραχών

almora PLUS®